فهرست مطالب
چای ماچا چیست ؟ و چه خواصی دارد؟
در این مقاله در راستای پاسخ به سوال چای ماچا چیست ؟ به توضیح گیاه ماچا، تاریخچه این گیاه، روش پرورش این گیاه، خواص و بهترین روش مصرف خواهیم پرداخت .
گیاه ماچا چیست ؟
در پاسخ به سوال چای ماچا چیست باید گفت : چای ماچا(抹茶 matcha) نوعی پودر چای سبز خوش رنگ و بو ، دارای طعم شیرین ظریف و پنهان (subtle sweetness) است. رنگ ان سبز زمردی است. این چای در ژاپن با آسیاب های گرانیتی مخصوص پودر می شود تا کلروفیل آن به اصطلاح نسوزد.
ژاپنی ها در پودر کردن دستی آن از هاون چوبی استفاده می کنند. نکته مهم که کمتر ذکر می شود این که کلمه “ماچا” به فرم پودر شدۀ گیاه ماچا “تنچا” タンチャ گفته می شود.
علت منحصر به فرد بودن ماچا نحوه کشت ویژۀ آن است . درختچه های چای سبز ماچا در طول زمستان به خواب زمستانی میروند و با نگهداری مواد معدنی در خود با رسیدن به فصل بهار و بیدار شدن از خواب زمستانی، از طریق عمل فتوسنتز، بهترین نوع چای بهارۀ ماچا بدست می آید.
کشاورزان ژاپنی در حدود اواسط اردیبهشت ماه، سایبان های چوبی با چهارچوب های آلومینیومی برروی درختچه های ماچا ایجاد می کنند تا میزان نور خورشید تا حدود 60 الی 75 درصد کاهش پیدا کند. این عمل، باعث بالا رفتن طعم شیرین و خواص کیفیتی چای ماچا از طریق افزایش اسیدامینه ها در آن می شود. برداشت چای ماچا در ژاپن با مراسم خاصی انجام می شود.
مطلب مرتبط : 25 خاصیت خارق العاده چای ماچا ژاپنی
تاریخچۀ چای ماچا چیست ؟
هرچندکه چای ماچا یک چای ژاپنی نیز معرفی می شود ولی خاستگاه آن چین است.
در قرن دوازدهم میلادی یک راهب ژاپنی متعلق به مکتب “ذن” به نام ایساسی طی سفری که به کشور چین داشت، در ضمن سیر و سیاحت درچین، انواعی از بذر انواع چای را با خود به ژاپن آورد که چای ماچا یکی از آنها بود. البته در آن زمان چای ماچا در ژاپن و ابتدا به حالت پودر به کار نمیرفت و این موضوع ابداع چینی ها بود.
چینی ها از صدها سال پیش، از چای ماچا به عنوان دمنوش نیروبخش و درمانگر استفاده می کر ده اند. ابتدا راهبان بودایی سپس افراد لشکری در گسترش محبوبیت و مصرف این چای موثر بود.ه است.
خواص چای ماچا چیست ؟
مهم ترین خواص چای ماچا عبارتند از :
- افزایش سوخت و ساز بدن
- جلوگیری از پیری
- سوزاندن چربی های اضافه
- افزایش قابلیت چربی سوزی
- انرژی زایی
- سمزدایی کبد
- کاهش استرس
- تقویت باکتری های نوع خوب روده
- ضدالتهاب
- پایین نگهدارنده قندخون و آندرنالین
- ضد سرطان
نوشیدن یک لیوان چای ماچا بین 3 الی 6 ساعت به طور متوسط به بدن انرژی می بخشد.
ترکیبات چای ماچا
- آمینو اسید
آمینواسید،رنجیره یا حلقۀ کربن است. امینواسیدها در افزایش سوخت و ساز بدن نقش موثری دارد.
- کاتچین
این ماده از جنبه ماده غذایی یکی از مشهورترین آنتی اکسیدان های غذایی را داراست. این آنتی اکسیدان ها در چای ماچا بیشتر انواع چای سیاه می باشد.
- آنتی اکسیدان
وجود انتی اکسیدان مربوط به وجود مقادیر زیادی از کاتچین در چای سبز ماچا است.
نحوه یا روش های استفاده از چای ماچا چیست؟
اگر تا به حال از پودر چای ماچا استفاده نکرده اید، این هفت راه را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
چای ماچا درست کنید
برای تهیه چای ماچا کافی است دوقاشق چای خوری ماچا را با آب داغ(بهتر است آب 75 درجه باشد)ترکیب کنید و هم بزنید تا حل شود.
آن را در دسر خود قرار دهید.
از آنجایی که ماچا پودر است، به راحتی می توان آن را در محصولات پخته شده مانند کیک گنجاند. مقدار کمی آرد را با ماچا جایگزین کنید. سعی کنید پنکیک یا مافل ماچا درست کنید. پودر ماچا رنگ سبز به محصولات پخته شده شما می دهد که می تواند در مناسبت های خاص جالب باشد.
آن را در کاسه غلات صبحانه مخلوط کنید.
یکی از ساده ترین راه ها برای افزودن ماچا به رژیم غذاییتان این است که مقداری از آن را به غلات صبحانه اضافه کنید.
در غذا استفاده کنید.
در سوپ ها، سالادها یا دیگر دستورالعمل سرگرم کننده برای یک وعده غذایی منحصربه فرد و سالم اضافه کنید.
اسموتی خود را تقویت کنید.
افزودن پودر ماچا به دستور تهیه اسموتی، آن را سالم تر خواهد کرد.
ماچا لاته درست کنید.
چند قاشق چایخوری چای ماچا را در یک فنجان بریزید. حدود یک چهارم فنجان خود را آب داغ کنید سپس بقیه را با شیر بجوشانید(در صورت تمایل از گزینه های غیر لبنی مانند شیربادام یا شیر نارگیل استفاده کنید).
آن را روی پاپ کورن خود قرار دهید.
اگر به دنبال یک میان وعده مفرح و سالم برای شب سینما هستید، کمی پودر ماچا را روی آن بپاشید.
استفاده از مزایای سلامتی ماچا را همین امروز شروع کنید. پودر ماچا را می توان تقریبا در هر وعده غذایی گنجاند، بنابراین شروع یک عادت جدید سالم با آن بسیار آسان است.
چای سبز به عنوان یک نوشیدنی در مقادیر متوسط ایمن در نظر گرفته می شود. مشکلات کبدی در تعدادی کمی از افرادی که عصاره چای سبز غلیظ مصرف می کنند گزارش شده است. اگرچه هیچ ارتباط مشخصی وجود ندارد، اما اگر سابقه بیماری کبدی دارید، باید با پزشک خود مشورت کنید. چای سبز و عصاره های آن کافئین زیادی دارند، بنابراین اگر به کافئین حساس هستید، به دنبال شکل بدون کافئین باشید.
چه مقدار ماچا مصرف کنیم؟
برای استفاده از چای ماچا ابتدا باید با مقدار مصرف مناسب آن در هر وعده آشنا شوید، در ابتدا با این مفهوم آشنا شدیم که ماچا چیست، سپس درباره روش های مختلف و متنوع استفاده از ماچا صحبت کردیم.
اما به صورت کلی مقدار مناسب برای استفاده در روز چه میزان است؟
برای پاسخ به سوال بهترین زمان مصرف چای ماچا چیست، باید این نکته را در نظر گرفت که به عنوان مثال بدن انسان در روز می تواند 400 میلی گرم کافئین دریافت کند و بیشتر از این مقدار برای بدن مضر خواهد بود و موجب پرخاشگری، استرس و غیره میشود.
با احتساب عدد 400 میلی گرم در روز و باتوجه به اینکه به ازای هر 250 میلی لیتر شیر یا آب می توان 0.5 یا 1 گرم پودر چای ماچا در هر وعده استفاده نمود که حدودا شامل 50 – 70 میلی گرم کافئین است. پس هر فرد می تواند تا 5 فنجان چای ماچا در روز استفاده کند.
اما با توجه به اینکه بازه زمانی افزایش انرژی با مصرف ماچا بین 6 تا 8 ساعت ادامه دارد (یعنی با نوشیدن یک فنجان چای ماچا (بسته به بدن هر شخص) تا 8 ساعت انرژی لازم برای بدن را تامین می کند.) به طور متوسط برای آنکه انرژی لازم در طول روز تامین شود نوشیدن 2-3 فنجان چای ماچا توصیه می شود که البته از فردی به فرد دیگر متغیر است. برخی افراد با نوشیدن یک فنجان ماچا در روز تا 8ساعت انرژی لازم را بدست می آورند.https://www.chaymarket.com/what-is-matcha-green-tea/